Kovačič Mirjam

Zdravljenje občutljivih zob

Včasih nam hranjenje oteži bolečina na hladno, toplo, sladko … Vzrok občutljivosti lahko najbolj zanesljivo odkrije zobozdravnik, ki lahko s pregledom kot možna vzroka izključi karies ali poškodovane plombe. Pogosto ugotovi, da so preobčutljivi zobni vratovi ali da so se pojavile abfrakcije oziroma erozije na zobnem vratu ali kislinske erozije na griznih ploskvah zob.

Zdravljenje občutljivih zob in kislinske erozije

Glede na odkrit vzrok občutljivosti vam bomo svetovali uporabo ustreznih zobnih past, premazov, zalitij ali plomb.

Ob dlesni zobna sklenina le v tanki luski pokriva dentin (notranjo zobovino, ki je mehkejša in bolj občutljiva) in kadar se ta luska stanjša ali kadar se dlesen umakne in razgali korenino zoba, govorimo o preobčutljivosti zobnih vratov. Kadar tanka luska sklenine v predelu zobnega vratu odleti, govorimo o abfrakciji. Kadar se ta predel zaradi različnih dejavnikov poglobi, nastane klinast defekt v zobovini, kar imenujemo erozija. Včasih vidimo, da manjka nekaj zoba, vendar vzrok ni karies ali odlom zoba. To se lahko zgodi v področju zobnih vratov tako na zunanji kot na notranji strani zob, lahko tudi na griznih površinah zob. Takrat gre morda za kislinsko erozijo, povzročeno s povečanim izločanjem želodčne kisline ali zaradi uživanja kisle hrane, za katero nimamo občutka, da je kisla (npr. gazirane pijače, sadni sokovi, …)

Glede na odkrit vzrok občutljivosti vam bomo svetovali uporabo ustreznih zobnih past, premazov, zalitij ali plomb. Posegi so praviloma neboleči.