Kovačič Mirjam

Zdravljenje vnetja dlesni in parodontalne bolezni

4Vnetje dlesni (gingivitis) in vnetje tkiv, ki so opora zobu v kosti (parodontitis, pacientom bolj znano kot parodontoza) lahko, če ni zdravljeno, privede do izgube zob in ogrozi splošno zdravstveno stanje. Bolezen je kronična in ne boli. Edini znak, ki ga pacient opazi, je krvavitev iz dlesni ob čiščenju. Začne se kot gingivitis in z leti napreduje v parodontitis.

Zdravljenje dlesni in parodontalne bolezni

S primernim zdravljenjem se lahko gingivitis pozdravi, parodontitis pa zaustavi ali vsaj zelo upočasni.

V naši ordinaciji nudimo ustrezno obravnavo. Z njo se lahko gingivitis pozdravi, parodontitis pa zaustavi ali vsaj zelo upočasni napredovanje bolezni. Za posege, ki bi morda boleli, uporabimo lokalno anestezijo.

Kadar je zobna obloga neprestano prisotna na površini zoba, pride do vnetja dlesni (gingivitis). Če v tej fazi poostrimo higieno in s pravilno tehniko čiščenja dvakrat dnevno odstranimo zobno oblogo z vseh petih zobnih ploskev, se dlesen pozdravi. V kolikor pa stanje vnetja traja dlje časa, se vnamejo vlakna, s katerimi je zobna korenina priraščena v kost. Kadar so ta vlakna vneta, propadejo, ob tem pa propade oziroma se resorbira tudi kost, kamor je bilo vlakno vraščeno. Tako zob počasi izgublja kostno oporo. Sčasoma se začne zob majati in lahko (sicer zdrav) sam izpade.