Kovačič Mirjam

Zdravljenje zobnih korenin

Boleč zob je ena hujših bolečin, ki se nam lahko pripeti. Kadar karies doseže zobno pulpo (zobni živec), moramo zob “zdraviti”. Vsak zob ima v zobni kroni votlinico, ki se v korenini nadaljuje v kanal. Vsaka korenina ima vsaj en kanal, lahko jih ima več. Kadar je zobna pulpa bolezensko spremenjena (pri tem ni nujno, da boli), moramo vso vsebino te votlinice in kanalov izprazniti, izčistiti in dobro razkužiti.

Zdravljenje koreninskih kanalov je praviloma neboleče in lahko učinkovito reši zobe pred propadom.

Kadar zdravimo koreninske kanale zaradi globokega kariesa in je zobna pulpa še živa, poseg vedno izvedemo pod anestezijo. Kadar je zobna pulpa odmrla, anestezija ni potrebna in tako zdravljenje koreninskih kanalov ni boleče.

Kadar pacient pride s hudo, nekaj dni trajajočo bolečino in anestezija morda ne prime v celoti, običajno vseeno prime vsaj toliko, da je bolečina vzdržna in lahko damo v zob zdravilo, ki boleč zob pomiri in bolečina navadno poneha v tridesetih minutah. Toda kljub temu nikar ne čakajte, da se zob močno razboli.

Pri zdravljenju uporabljamo tudi aparate za strojno širjenje koreninskih kanalov, ultrazvočno širjenje in razkuževanje koreninskih kanalov, za elektronsko določanje dolžine koreninskih kanalov … Redko lahko pozdravimo zob le z enim obiskom. Običajno jih je potrebnih več. Ko so koreninski kanali čisti in zob ne boli, koreninske kanale z različnimi tehnikami napolnimo s posebnimi polnili. Prav je, da tak zob spremljamo in kontroliramo, dokler je v ustih. Za zobe, ki smo jih zdravili pri nas, vodimo evidenco spremljanja vaših zdravljenih zob. Zdravljenje koreninskih kanalov je praviloma neboleče.