Kovačič Mirjam

Zobne prevleke in mostički

Kadar je kakšnega zoba še zelo malo in ga v večini nadomešča plomba, ki ne more doseči pravilne oblike zoba, ali kadar je zob močno odlomljen in ostane le korenina, ga je pogosto še mogoče oskrbeti in ni nujno, da je tak zob izgubljen.

Zobne prevleke in mostički

 

Prevleke nudijo rešitev, kadar so zobne krone zelo okvarjene in jih ni mogoče obnoviti s plombiranjem.

Zobne prevleke izdelamo, kadar so zobne krone zelo okvarjene in jih ni mogoče obnoviti s plombiranjem, lusko ali inlayem.

Naredimo lahko porcelanske prevleke z ogrodjem, izdelanim iz posebne temu namenjene kovine, ali belo izdelano iz cirkona po CAD CAM tehnologiji (računalniška tehnika frezanja ogrodja iz vnaprej pripravljenega keramičnega bloka). Na tako ogrodje zobni tehnik izdela prevleko v večplastni tehniki, ki kar najbolje posnema naraven zob.

Dentalni skener

Kadar je zobna krona tako okvarjena, da imamo le še korenino, naredimo v korenino zatiček, ki ga nad dlesnijo oblikujemo kot obrušen zob. Nanj naredimo zobno prevleko.

Cirkonij zatiček in zobna prevleka

Kadar manjka zob ali skupina zob, najprej ocenimo situacijo sosednjih zob. V kolikor so nepoškodovani in nimajo plomb, ocenimo možnost nadomestitve zob z implantati, na katere naredimo prevleke. Kadar so sosednji zobje okvarjeni ali močno plombirani in bi bilo dobro, da so oskrbljeni s prevlekami, je možno, da zanje izdelamo mostiček, lahko pa jih samostojno oskrbimo s prevlekami in vrzel oskrbimo z implantati, na katere naredimo prevleke.

Morebitne boleče posege delamo pod anestezijo.