Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

KAKO SE NAREDI PLOMBA?

KAKO SE NAREDI PLOMBA?
KAKO SE NAREDI PLOMBA?

Če imate karies – luknjo v zobu, lahko manjkajoči del zoba dogradimo na različne načine. Kako se naredi plomba?

Glede na to, kako velik del zoba manjka vam svetujemo kakšna vrsta plombe je za vas najbolj priporočljiva v dani situaciji.

Poznamo več vrst materialov in načinov izdelave plomb, toda končna odločitev je samo vaša.

Kako so plombe narejene?

Za popravilo zoba na živem zobu, kjer pričakujemo bolečino vam lahko apliciramo lokalno anestezijo – injekcijo, tako da tekom izdelave plombe ne boste čutili bolečine.

Nato odstranimo karies, oblikujemo preostali del zoba ter zapolnimo manjkajoče dele zoba s plombo.

Večina plomb je narejena na 2 načina:

Direktno izdelana plomba – Direktna plomba

Pri tem načinu material vnašamo direktno v očiščen in za izdelavo plombe pripravljen zob. Danes se amalgam, če se le da ne uporablja več, zato pa lahko med belimi plombirnimi materiali izbiramo v več različnih materialov glede na to, kako trajen material želimo uporabiti. Ti materiali se strjujejo hitro, večinoma jih strdimo z lučko določenih valovnih dolžin. Večinoma take plombe lahko izdelamo v enem obisku.

Indirektno izdelana plomba – Indirektna plomba

Primer Indirektne plombe so inlayi in overlayi zobne luske, delne prevleke, prevleke oziroma krone ter endokrone.

Naredimo jih na podlagi odtisa individulalno v zobotehničnem laboratoriju. Tako izdelano plombo cementiramo v ordinaciji. Večino indirektnih plomb izdelamo v dveh ali več obiskih. Običajno so izdelani iz keramike.

Kakšne vrste plombo želite za nadomestitev manjkajočega dela zoba je vedno vaša odločitev. Mi pa vam bomo z veseljem svetovali, kaj je najprimerneje za rešitev vaše situacije.

Imate karies in vas zanima plombiranje zoba? Naročite se: 031 656 907