Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Ali se iz nezdravljene ciste lahko razvije rak, tumor?

Ali se iz nezdravljene ciste lahko razvije rak
Ali se iz nezdravljene ciste lahko razvije rak

Na rentgenskem posnetku so mi ugotovili, da imam pod spodnjo desno šestico cisto. Naročena sem na operativni poseg šele čez 7 mesecev. Glede na to, da ste sam poseg že opisali, me zanima, ali je bolje, da zob, ki je zaplombiran izdrejo, ali da operativno odstranijo cisto? V koliko primerih se lahko razvije tumor? Napisali ste tudi, da mora biti zob, pod katerim je cista, odprt. Meni tega niso naredili.

 

Način zdravljenja ciste je odvisen od več dejavnikov

Ne morem Vam konkretno odgovoriti na vprašanje, kako je prav za Vaš zob. Predvidevam, da govorite o radikularni cisti.  To je cista, ki nastane na vršičku zobne korenine. Ne vem ali je Vaš zob zdravljen in če je, ali je morda oskrbljen z zatičkom, torej ali je odprtje zoba sploh možno. Morda z odprtjem zoba ne bi nič pridobili. Svetujem Vam, da zaupate svojemu zobozdravniku. Če bi kirurg, ki vas je naročil na poseg menil, da mora biti zob odprt, bi dal tako navodilo Vašemu lečečemu zobozdravniku.

Lahko pa vam povem, kako posumimo na cisto in kako ravnamo v primeru suma na cisto.

Kdaj zob s cisto ostane odprt

Zob ostane odprt v primeru akutnih težav in kadar iz ciste secernira – izteka tekočina, ki jo cista proizvaja. V tem primeru zoba ni mogoče zapreti. Ravno dejstvo, da zoba ne moremo zapreti nakazuje na to, da gre za cisto.

Točne razmejitve med diagnozo cista in kronični periapikalni granulom klinično ni. Ali gre za cisto pove šele histološka preiskava. Začetno diagnozo postavimo glede na rentgensko sliko. Ocenjujemo velikost in obliko lezije na rentgenski sliki. Bolj natančne podatke pa nam da CBCT oziroma dentalni CT. Kadar zob ne dela težav (to pomeni, da ne boli kadar je zaprt, in področje nad cisto ne oteka), lahko ostane zaprt.

Iz ciste se redko razvije rak

Strokovna literatura navaja, da tumor lahko iz ciste nastane v 3-5% a le v primeru, ko cista ni zdravljena. Pri sumu na cisto se po opravljenem kirurškem posegu odstranjeno tkivo pošlje na histološko preiskavo. Dokončna diagnoza ciste se postavi s histološko preiskavo. Vse odstranjene ciste se preventivno pregleda s histološko preiskavo. Nezdravljena cista pa lahko odriva tkiva okoli nje in z odrivanjem celo premika zobe.

Zdravljenje ciste je skoraj vedno kirurško, ni pa vedno potrebno puljenje

Kdar kombinacija kriterijev doseže delavno diagnozo sum na cisto, se odločimo za kirurško terapijo. Ta je lahko apikotomija oziroma kirurška odstranitev ciste skupaj z vršičkom korenine na kateri se cista nahaja.

Kirurško zdravljenje z apikotomijo
  • Če zob nima zdravljenih koreninskih kanalov, jih zdravimo. V nekaj urah po polnitvi pa je potrebno opraviti še apikotomijo.
  • Če je zob že zdravljen, in je polnitev ustrezna, se odločimo za apikotomijo.
  • Če je zob oskrbljen z zatičkom in je polnitev zobne korenine nad zatičkom ustrezna, se odločimo za apikotomijo.
Kirurško zdravljenje z ekstrakcijo – puljenjem
  • Če je zob toliko poškodovan, da obnovitev s plombiranjem ali protetična obnovitev ni možna
  • Če je korenina zoba počena
  • Če bi odstranitev ciste pomenila močno skrajšanje korenine
  • Če cista razen v primeru ekstrakcije ni operabilna.

Naj Vas potolažim. Ovojnica ciste je iz enega samega sloja celic in ima kadar je ranjena veliko tendenco samouničenja. Takšni so novejši podatki iz literature. Kadar jo ranimo lahko kar sama propade. Kadar je hkrati indicirano konzervativno zdravljenje koreninskih kanalov (zdravljenje z iglicami) se kar pogosto zgodi, da v času čakanja na kirurški poseg cista sama propade ali pa morda ni bila cista. Na rentgenu se v tem primeru opazi občutno zmanjšanje lezije. Po odstranitvi ciste področje rentgensko kontroliramo po enem letu, po potrebi tudi kasneje.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.