Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Zakaj je potrebna apikotomija?

Zakaj je potrebna apikotomija?
Zakaj je potrebna apikotomija?

Zoba ne moremo ponovno zdraviti. Zanima me, zakaj je potrebna apikotomija?

 

Za kirurško zdravljenje kroničnega periapikalnega procesa – ognojka ali granuloma se odločimo, kadar zoba ni smiselno zdraviti ponovni ali pa to ni mogoče.Kadar je polnitev sicer v redu, pa granulom vseeno vztraja ali kadar zaradi anatomskih posebnosti ni mogoče uspešno zdraviti korenin obstaja še možnost kirurške odstranitve vnetja tako, da se odreže okužen del vršička zobne korenine. Tak način koreninskega zdravljenja pride v poštev tudi kadar je tak zdravljen zob že oskrbljen z zatičkom in prevleko.

Apikotomija je kirurški poseg, ki ga naredimo v lokalni anesteziji, to je taka anestezija (omrtvičenje operativnega predela) kot običajno pri zobozdravniku. V predelu zobne korenine, ki je prizadeta nato prerežemo ustno sluznico ali dlesen. S svedrom odbrusimo kost okoli prizadetega predela ter odstranimo vnetno tkivo skupaj z vršičkom korenine. Kadar polnitev v koreninskem kanalu ni tesna, jo dodatno dopolnimo in zatesnimo. Rano zapremo s kirurškimi šivi, ki jih odstranimo čez teden dni. Votlinica na mestu odstranjenega vršička korenine se bo zapolnila s kostjo ali brazgotino.

Po operaciji navadno lahko nastane zmerna oteklina. Bolečine po operaciji so blage in jih lahko omilimo z običajnimi protibolečinskimi sredstvi (odsvetuje se le Aspirin, ker moti strjevanje krvi). Seveda so možne tudi komplikacije. Kadar se rana vname, to pomeni, da se čas celjenja podaljša, trajnejših posledic pa običajno nima. Krvavitev po posegu je redka, in kri lahko kirurg hitro ustavi. Pri posegu v področju zgornje čeljusti lahko pride do odprtja nosne ali čeljustne votline (sinusa), kar se običajno spontano normalno zaceli. Pri posegih na zadnjih zobeh spodnje čeljusti, lahko pride do poškodbe živca, ki leži blizu. To lahko povzroči začasno motnjo občutka ali mravljinčenje spodnje ustnice.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.