Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

KAJ POVZROČA KARIES

KAJ POVZROČA KARIES
KAJ POVZROČA KARIES

Na karies vpliva mnogo dejavnikov. Najbolj pa naš življenski slog. Genetske predispozicije ne moremo spreminjati, življenski slog pa lahko.

Kaj povzroča zobni karies

Zobna obloga, še posebno, če vsebuje visoko vsebnost kariogenih bakterij. Bakterije v zobni oblogi – zobnem plaku  pri svoji presnovi tvorijo kisle produkte in ustvarjajo kislo okolje s pH manjšim od 5,5.

  • Ogljikovi hidrati z nizko molekularno maso, na primer sladkor.
  • Kisle in sladke pijače.
  • Organizem kot dejavnik – kot na primer oblika in postavitev zob v ustih, kvaliteta zobovine, količina in kvaliteta sline, življenjske navade.
  • Čas. Če kar naprej nekaj nosimo v usta, slina ne utegne odpraviti kislosti v ustih. Čas, ki povzroči staranje našega organizma, tudi zob.

Glavni vzrok  za nastanek je seveda zobna obloga, ki začne nastajati takoj po čiščenju zob. Zobna obloga na zobeh se debeli, in v 48 urah postane »zrela« ter proizvaja toliko kislih produktov, da sproži procese demineralizacije v zobeh.

Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.