Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Karies v sliki in besedi

Karies v sliki in besedi
Karies v sliki in besedi

Karies je definiran kot bolezen. Je najbolj razširjena bolezen na planetu.

Karies se lahko pojavi povsod, kjer  zastaja zobna obloga.

Vrste kariesov glede na lokacijo
Okluzalni karies ali karies griznih ploskev

Okluzalni karies

 

 

 

 

Okluzalni karies se navadno začne v fisurah (grabenčkih) griznih ploskev. Anatomija fisur je lahko izjemno pestra. Fisurnega kariesa ni težko zaznati že s pregledom. Ločiti je potrebo le, ali gre za zabarvane fisure, ali je že nastal karies.

Aproksimalni karies ali karies v medzobnih prostorih

Aproksimalni karies

 

 

 

 

Aproksimalni karies najpogosteje nastane na kontaktu dveh sosednjih zob. Karies v medzobnih prostorih: v 50% sklenina ni prekinjena, je le rahlo drugačne barve. Zato ga, če ne proseva skozi sklenino pri pregledu ne moremo zaznati. Delno nam pomaga pri odkrivanju tovrstnega kariesa posebno tehniko rentgenskega slikanja.

Ubranimo se ga z učinkovitim čiščenjem medzobnih prostorov z zobno nitko ter medzobnimi ščetkami.

Karies na zobnem vratu

Koreninski karies

 

 

 

 

Koreninski karies se lahko pojavi na razgaljeni korenini ali tam, kjer so se naredile erozije. Večinoma so dobro vidne pri pregledu. Rentgensko slikanje namne zagotovi podatka o globini kariesa. Zobna pulpa pa se na tem mestu lahko nahaja zelo blizu. Zato pri kariesu na zobnih vratovih ne odlašamo z izdelavo plombe.

Če karies na zobni korenini oziroma na zobnem vratu poteka po vsem ali pretežnem delu zoba, ga imenujemo cirkularni karies.

Koreninski karies

Koreninski karies skrit pod dlesno

 

 

 

 

 

 

Kadar se koreninski karies naredi na mestih pod dlesno, in ga dlesen prekriva, ga je zelo težko ugotoviti. Včasih se skriva v obzobnem žepu pri parodontalni bolezni. Tak karies, če je globok in zajame korenino globoko pod dlesen je redko rešljiv. Včasih si lahko pomagamo s podaljšanjem klinične krone. Če tak karies zajame razcepišče korenin, običajno tak zob ni rešljiv.

Kaj je skriti karies

Skriti karies imenujemo karies, ki ga je kljub vsem diagnostičnim metodam za odkrivanje kariesa težko ali nemogoče odkriti, dokler ne postane tako obsežen, da:

 • ga težko zaznamo pri pregledu
 • povzroča bolečine ob provokaciji na termične dražljaje
 • ga lahko zaznamo z Rentgenom
 • ga lahko zaznamo s presvetlitvijo
 • ga  lahko zaznamo z barvili za karies
 • ga  lahko zaznamo z laserjem za diagnostiko kariesa
Vrste kariesa glede na globino
 • Skleninski karies, ki je le demineralizacija
 • Skleninski karies s kavitacijo – v zobu je že luknja
 • Dentinski karies
 • Koreninski karies
 • Karies na zobnem vratu
 • Globoki karies
 • Karies, ki sega v zobno pulpo*
 • Preostala zobna korenina je karies, ki se razširi tako zelo, da ostane le še kariozna korenina
 • Cirkularni karies na zobnem vratu običajno zajema večji del oboda zobnega vratu. Ni nujno, da je globok, da doseže zobno pulpo.

*Globoki karies je karies, ki sega v zobno pulpo oziroma zobni živec. Zahteva endodontsko zdravljenje zoba oziroma koreninsko zdravljenje zoba.

Glede na to, kako globoko sega karies proti zobni pulpi in glede na to, kako obsežen je, izberemo terapijo. To največkrat lahko izberemo šele, ko očistimo ves karies in vidimo koliko zdrave zobovine nam je še ostalo.

Nezdravljen karies povzroči propad in izgubo zoba.

Kako napreduje karies
Kako napreduje karies

 

 

 

 

 

 

Že dolgo niste bili na pregledu? Naročite se: 031 656 907

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.