Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Po direktnem kritju zob zateka – Kaj narediti?

Po direktnem kritju zob zateka - Kaj narediti?
Po direktnem kritju zob zateka – Kaj narediti?

Desno spodaj petica je imela luknjo in zob je bil razlog za slab zadah in obisk zobozdravnika. Rekel je asistentki, da bo probal direkt in mi vstavil zdravilo. Prej me je zob bolel le, če sem imel v luknji ostanek hrane, ki je ob hranjenju pritisnil v luknjo. Od vstavitve zdravila me zob boli danes pa mi je začela nastajati oteklina. Oteklina boli ob pritisku na spodnji strani desne ličnice, vendar pa zob ne boli več. Zdravnik ima dopust in ne vem ali naj počakam en teden ali naj grem k dežurnemu. Oteklina še ni velika.

 

Kadar je na zobu globok karies in je zob še živ, skušamo ohraniti njegovo vitalnost. “Direkt” pomeni postopek direktnega kritja zobne pulpe (živca). Na predel pulpe, ki je odprt proti ustni votlini po odstranitvi kariesa in postopku razkuževanja predela položimo tkivom prijazno zdravilo. To zdravilo naj bi pomagalo, da zob ostane živ. Na predelu, kjer zdravilo deluje naj bi pomagalo, da se zobna pulpa ogradi z dodatno zobovino. Tak zob lahko zapremo z definitivno (stalno) zalivko – plombo ali pa z začasno plombo za nekaj mesecev. Ali bo metoda uspešna je odvisno predvsem od tega koliko je taka pulpa že okužena in njeno tkivo okvarjeno ter od odpornosti vašega organizma.

Kadar metoda ni uspešna, zob odmre. To se lahko pokaže kot huda bolečina, ki je stalna in se ojača, ko se uležete, lahko je neznačilna topa bolečina, zob pa lahko odmre tudi če nimate težav. Potrebno biti pozoren, če nastane oteklina ob predelu korenine ali fistula (majhen mozoljček ali mehurček, iz katerega občasno priteče tekočina). Možno je, da je pri Vas prišlo do odmrtja zoba in bo potrebno zob odpreti, ter prečistiti kanal, opraviti zdravljenje zobnih korenin.

Vedno, ko se pojavi oteklina zoba, čim prej poiščite pomoč zobozdravnika.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.